Sivas Doğaltaş Zirvesi Sivas Kongre Müzesi’nde Yapıldı

Sivas Kongresi’nin 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında, TÜMMER tarafından Sivas Doğaltaş ve Mermerciler Derneği’nin ev sahipliğinde Sivas Doğaltaş Zirvesi 19 Ekim 2019 günü Sivas’ta gerçekleşti.

Sivas Kongre Müzesi Konferans Salonu’nda yapılan toplantı, Sivas Valisi Sn. Salih AYHAN, MAPEG Doğaltaş Daire Başkanı Sn. Abdülkerim AYDINDAĞ, TÜMMER Başkanı Sn. İbrahim ALİMOĞLU ve Sivas Doğaltaş ve Madenciler Derneği Başkanı Sn. Zeki ÖZDEMİR’in açılış konuşmaları ile başladı.

Sektörümüzle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Sivas Valisi Sn. AYHAN, madenciliğe katkı sağlayacak ve bilinçlendirecek programları çok önemsediğini belirtti. Madencilik sektörünün, bir ülkenin kendi kendisine yetebilmesi ve refahını üst seviyelere çıkarabilmesi adına en önemli sektörlerden biri olduğunun altını çizdi. Ülkemizin sadece madencilikte hammadde olarak 10 milyar dolar ithalata sahip olduğunu, enerjiyle birlikte bu rakamın 50 milyar doların üzerine çıktığını, ülkemizin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek potansiyele sahip olduğunu ve ülkemizin en büyük potansiyeli olan madenciliğin hammaddenin çıkarılışından işlenmesine kadar teknoloji, mühendislik gibi her alanda yapılacak yerli uygulamalar ile ülkemizde korkulacak bir alan olmaktan çıkarılması gerektiğini belirtti.

Vali Sn. AYHAN konuşmasında; Sivas’ın önemli yer altı zenginliklerine sahip olduğunu ifade ederek Sivas özelinde kısa bir değerlendirmede bulundu. Sivas İlinin yer altı kaynakları bakımından da ülkemizin önemli illeri arasında yer aldığını, metalik madenlerin yanı sıra endüstriyel ve enerji hammaddeleri açısından zengin olduğunu, Sivas’ın 330 milyon metreküp doğaltaş rezervine sahip olduğunu, ilde faaliyet gösteren 17 ocağın ve fabrikanın bulunduğunu, doğaltaş alanında 30 firmanın faaliyetlerini sürdürdüğünü ve yıllık üretim miktarının 250 bin ton, yıllık mamul sayısının ise 2 milyon metrekare olduğunu belirtti. Sn. AYHAN Türkiye doğaltaş rezervlerinin yüzde 6,5’i, Türkiye traverten rezervlerinin ise yüzde 18’inin Sivas’ta bulunduğunu ve MTA katkılarıyla önceki yıllarda gerçekleştirilen “Maden Kenti Sivas Zirvesi” sonrasında yayınlanan raporlarla Sivas İlinin madencilik yatırımlarının arttığını ve Türk madenciliğinde Sivas’ın ayrı bir marka olacağını ifade ederek sözlerine son verdi.

Sektörün mevzuattan kaynaklanan sorunlarının kısa süre içerisinde çözüme kavuşacağının müjdesini veren MAPEG Doğaltaş Daire Başkanı Sn. Abdülkerim AYDINDAĞ, konuşmasında ülkelerin kalkınmalarını yer altı kaynaklarını etkin kullanarak sağladıklarını ve sürdürülebilir kalkınmanın madencilik faaliyetlerinin devamı ile sağlanabileceğinin altını çizdi. Ülkemizin Dünya’da madencilik üretimi açısından 28. sırada, üretim yapılan madenlerin sayısı bakımından ise 10. sırada yer aldığını, jeolojik çeşitliliği ve maden potansiyelinin zengin olduğunu ve doğru yürütülecek maden jeolojisi yaklaşımı ile bu çeşitliliğin ekonomiye olumlu yansımalarının olacağını belirtti.

Sunumunda ihracat rakamlarına değinen Sn. AYDINDAĞ, 2017 verilerine göre madenciliğin GSYH’daki payının yüzde 0,9 seviyesinde ve yaklaşık 7 milyar dolar civarında olduğunu ifade ederek, madenciliğin ekonomideki payının ülkemizin jeolojik çeşitliliğinin bulunması ve işletilmesi ile sağlanabileceğini vurguladı. Ülkemiz maden ihracatı üç yıllık ortalamasının 4.6 milyar USD civarında olduğunu, bu değerin yarıya yakının doğaltaş ihracatından geldiğini hatırlattı. Ülkemiz toplam ithalatının yüzde 2.6’sını madencilik sektörünün oluşturduğu, madencilik sektörü ithalatı içerisinde ise doğaltaşın payının yüzde 3 olduğunu ifade etti. 2018 yılında ülkemizin en çok blok mermer ihracatını Çin’e, en çok işlenmiş mermer ihracatını ise ABD’ye yaptığını, Dünya ticaret hacminin yüzde 30’unu ülkemizin gerçekleştirildiğini aktardı. Ülkemizde son yıllarda yaygınlaşan katma değerli ürün satma yaklaşımı ile blok mermer ihtiyacı olan Çin’e işlenmiş mermer satılamayacağının altını çizerek, blok mermer ihracatı yapmama gibi bir şansımızın olmadığını hatırlattı. Ayrıca, İran ile ülkemizin mermer potansiyeli açısından benzerliklerini ve farklılıklarına değinerek, İran’ın blok mermer ihracatını Çin ve Hindistan’a, işlenmiş mermer ihracatını ise Türkmenistan ve Azerbaycan’a yaptığını açıkladı.

Mermer Artıklarının Değerlendirilmesi Projesi ile ilgili yürütülen çalışmaları özetleyen Sn. AYDINDAĞ, sunumunun sonunda İtalya’daki bir yarımadadaki mermer ocağına ait fotoğrafı göstererek bir yarımadada mermer üretimi yapılabileceğini ifade etti.

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün önderliğinde yapılan Sivas Kongresinin 100. Yılı münasebetiyle bir arada bulunmaktan gurur duyduğunu ifade eden TÜMMER Başkanı Sn. İbrahim ALİMOĞLU, 2000 yılında Ankara’da kurulan TÜMMER’in hep içerisinde yer aldığını belirterek Birlik olarak doğaltaş sektörünü teknik, güvenlik, hukuki ve çevre yönleriyle hep ileri taşımayı amaçladıklarını vurguladı. Çalışmalarının arasında ülkemiz mermer, doğaltaş sektörünün birlik ve beraberlik içinde gelişmesini sağlamak, başta mevzuat olmak üzere karşılaşılan sorunların çözümüne yardımcı olmak ve doğaltaş üretim ve ticaretinin mesleki ahlak ve kamu yararına uygun, ahenkli ve verimli tarzda gelişmesini sağlamak olduğunu ifade etti. TÜMMER’in, üye derneklerinin bulunduğu illerde özelde bölgesel sorunlar ya da yapılan çalışmalar ile ilgili fikir alışverişinde bulunmak amacıyla sektörel toplantıları düzenlediğini belirtti. Sn. ALİMOĞLU, organizasyon ev sahipliğini üstelenen Sivas Doğaltaş ve Madenciler Derneği’ne teşekkürlerini sunarak konuşmasını noktaladı.

Sivas Doğaltaş ve Mermerciler Derneği Başkanı Sn. Zeki ÖZDEMİR, Sivas Kongresinin 100.Yılında doğaltaş sektörü olarak bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını ifade ederek toplantının çok özel bir alan olan Sivas Kongre Müzesinde yapılmasına müsaade eden Sn. Vali’ye teşekkürlerini sundu.

TÜMMER’in önceki dönem YK Başkanı Sn.Metin BALIBEY, sektöre ait tecrübelerinden kısaca bahsederek günümüzde yaşanan sorunlara değindi. Özellikle izinlerde olan gecikme ve belirsizliklerin sektöre büyük sıkıntı verdiğini, moda olan doğaltaşı zamanında üretime alamadıklarını ifade etti. Mermer ihracat rakamlarına değinen BALIBEY, blok mermer ihracatının hiçbir ithalat girdisi olmaması sebebiyle yüzde 100 katma değerli olduğuna dikkat çekti. Doğaltaş ihracat değerinin bu yıl daha düşük olacağını belirterek, mevzuat ve uygulamalardan kaynaklanan sorunların sektörü olumsuz etkilediğinin altını çizdi.

Dünya Gazetesi ekonomi yazarı Sn. Rüştü BOZKURT, otuz yıla yakındır sektörü yakından takip ettiğini, ülkemizin ünlü boraks madeninin birkaç katı ihracat geliri sağlayan doğaltaş üretiminin yeterli ilgi ve desteği görmemesine rağmen bugün dünyada tanınır hale geldiğini ifade ettikten sonra sektörle ilgili sorunlara değindi.

Açılış konuşmaları ve sunumların ardından, TÜMMER Başkanı Sn. İbrahim ALİMOĞLU ve Sivas Doğaltaş ve Madenciler Derneği Başkanı Sn. Zeki ÖZDEMİR tarafından Sivas Valisi Sn. Salih AYHAN’a plaketi takdim edildi.
Sivas Valisi Sn. Salih AYHAN ise Sivas Kongresi 100. Yılı münasebetiyle düzenlenen etkinlikten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, MAPEG Doğaltaş Daire Başkanı Sn. Abdülkerim AYDINDAĞ, TÜMMER Başkanı Sn. İbrahim ALİMOĞLU ve Sivas Doğaltaş ve Madenciler Derneği Başkanı Sn. Zeki ÖZDEMİR’e hediyelerini verdi.

Sivas Doğaltaş ve Madenciler Derneği; Afyon, Ankara, Burdur, Denizli, Diyarbakır, Muğla, İzmir ve İstanbul’dan gelen konuklarını iki gün boyunca ağırladı.