İzmirli Mermerciler Sanayi Bölgesi İstiyor

İzmirli Mermerciler Sanayi Bölgesi İstiyor

Türkiye’nin en büyük fuar alanı Marble ile kapılarını açıyor. Dünyanın önde gelen üç büyük doğal taş fuarından biri olan MARBLE’a ev sahipliği yapacak İzmir’de faaliyet gösteren mermerciler, mermer sanayi bölgesi kurulmasını istiyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin özkaynaklarıyla 400 milyon TL harcayarak Gaziemir’de inşa ettiği Türkiye’nin en büyük fuar alanı 26 Mart’ta MARBLE-21. Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı ile kapılarını ilk kez açacak. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, ruhsat sıkıntısı yaşayan mermercilerin bu problemlerden kurtulmak ve şehir içindeki atölyelere alan yaratmak amacıyla İzmir’de mermer sanayi bölgesi kurulması için girişimlerde bulunduklarını söyledi. Fuar-sanayi bölgesi yapılanmasına dünyadan örnekler veren Kaya sözlerini şöyle sürdürdü:

“Verona Fuarı’nın popüler olmasıyla çevresinde mermer fabrikaları kuruldu. Çünkü fuarda makyajlı ürününü gösteren firma, müşterisini çok hızlı şekilde üretim alanına götürmek istedi. Çin’de Xiamen Uluslararası Mermer ve Taş Fuarı etrafında da binlerce fabrika kuruldu. İsim yapmış fuarların etrafındaki kümelenmelerin bir benzeri dünyanın önde gelen 3 büyük doğal taş fuarına ev sahipliği yapan İzmir’de de yaşanacak.”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin örnek bir fuar kompleksi inşa ettiğini anlatan Kaya, “Dünyada bile benzeri olmayan bu fuar alanıyla ilgili bir sıkıntı var. Alt ve üstyapısıyla mükemmel bir alan yaratıldı. Fuar alanına otobandan giriş var, ama çıkış yok. Bir yonca kavşak bütün sorunu çözecek. Ancak 300 metre mesafede ikinci bir yonca kavşak olmaz diye kabul etmiyorlar” diye konuştu.

‘Sanayi bölgesi kayıtdışını önler’

İzmir Mermerciler Derneği Başkanımız Nuri Kuntel de şehir içinde kalan mermer atölyelerinin kent dışına çıkarılmasını sağlayacak sanayi bölgeleri veya siteler kurulması gerektiğini dile getirdi. Şehir içinde 1.200-1.300 atölye bulunduğunu hatırlatan Kuntel, “Bu atölyelerin mutlaka şehir dışına çıkarılması lazım. İzmir’de mermer fabrikalarının yoğun olduğu alana mermer sanayi bölgesi, İzmir’in birkaç aksında da küçük mermer atölyelerini bir araya getirebilecek mermerciler sitesi kurulmalı. Sanayi bölgesi ve siteler sayesinde kayıtdışı ekonomi kayıt altına alınacak, haksız rekabet ortadan kalkacak” dedi.

Bu gönderiyi paylaş