Mezarlıklar Daha Modern ve Temiz Olacak

MEZARLIKLAR DAHA MODERN VE TEMİZ OLACAK

1997 yılında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı veDokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü arasında imzalananbir protokol ile başlatılan ve daha sonra ek bir protokolle, İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanlığı, Dokuz Eylül Üniversitesi Torbalı Meslek Yüksekokulu,İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, İzmir  Mermerciler Derneği, İzmir Mermerciler Odası , İzmir İnşaat Sanatkarları Odası işbirliği ile günümüze kadar devam etmekte olan ‘MERMER MEZAR USTASI YETİŞTİRME KURSU’ ülkemizde ve İzmir’de bu alanda yapılan ilk ve tek eğitim kursu niteliğindedir.

Diğer taraftan bu eğitim kursu, üniversite sanayi işbirliği çerçevesinde yapılan örnek çalışmalardan biridir.

Eğitim kursu kapsamında, bu kurumlar arasında yapılan protokolle bugüne kadar aralıklı zamanlarda 13 defa düzenlenenMermer Mezar Ustası Yetiştirme Kurslarında 321 kursiyere usta eğitimi yapılarak belgeleri verilmiş ve sektöre kazandırılmıştır.

Eğitim kursunun amacı İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde bulunan 30 ilçedeki mezarlıklarda yapılan mezarların bilinçli, belgeli ve işinin ehli ustalar tarafından yapılması ve bu ustaların aynı zamanda vergi dairesine, esnaf sicile, esnaf odaları ve mezarlıklar müdürlüğüne kayıtlarının yapılmasının sağlanmasıdır.

Bu kayıtların takibi ve alt yapısı da İzmir Mermerciler Odası tarafından büyük bir titizlikle takip edilmektedir.Bu ustalarımızın mezarlıklarda çalışırken yanlarında bulundurmak zorunda oldukları ve yılda 2 kez vizesinin yapıldığı kimlikleri mevcuttur. Mezar yaptıracak vatandaşlarımızın bu kayıtlı ustalara mezarlarını yaptırmaları ve işlerini yaptırırken bu kimliklerini görmek istemeleriönem arz etmektedir.

18 Temmuz 2019 tarihinde 13. Dönem Eğitimlerini başarı ile tamamlayan 23 kursiyere başarı sertifikaları törenle verilmiştir. Törene belge almaya hak kazanan kursiyerler, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanımız Sn Zekeriya MUTLU, İzmir Mermerciler Odası Başkanı Sn Tayfun GEYLAN, İzmir İnşaat Sanatkarlar Odası Başkanı Sn Bayraktar ERDEM, İzmir Mermerciler Derneği Başkanı Sn Nuri KUNTEL, Torbalı Meslek Yüksek Okulumuzun kurucusu ve her zaman sektörümüze bütün yüreği ile destek veren Mermer Mezar Ustası Yetiştirme Kursunu 1997 yılında başlatan ve bu okulumuzun mimari olan SnProf.Dr. Faruk ÇALAPKULU ve aynı zamanda Faruk Hocamızla zamanında kursun organizasyonunda görev almış ve halen okulumuzda çalışmaya devam eden yine bizlere her zaman destek olan ve bu kursların düzenlenmesinde çok emeği olan Doğal Yapı Taşları Teknolojisi Öğretim Üyesi SnDr Ramazan HACIMUSTAFAOĞLU, mesleki dersleri anlatan eğitim veren SnYılmaz SELVİ, Sn, Mustafa YÜCEL, Sn, Tayfun Geylan, Sn, Nuri Kuntel, Sn, Eli Yüksek, Sn Şakir MELENDİZLİ, Sn, Ferdan OMAÇ, İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanlığı ve Defin İşleri Müdürlüğü, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi hocaları, İzmir Torbalı Müftülüğü, Musevi Cemaati, Hristiyan Cemaati gibi pek kişi ve kurum eğitim kursuna katkı ve katılım sağlamıştır.

Toplantıya katılan İESOB Başkanı SnZekeriya MUTLU konuşmasında “Torbalı Meslek Yüksekokulu kurucusu Prof. Dr. Faruk ÇALAPKULU’na teşekkür borçluyuz.Bu kursları herkes önemsemeli. İzmir’in mezarları çağdaş, düzenli ve temiz olmalı. İnsanlar büyüklerine hayattayken nasıl doktor seçiyor, en iyi sağlık peşinde koşuyorsa; vefat eden yakınlarının mezarlarında  dabelge sahibi ehli ustalara yaptırmalıdırlar‘ dedi.

Kentlerdeki mezarlıkların güzel ve temiz düzenli olması gerektiğini ifade eden Mutlu, mezarlıklar kent kültürünün bir göstergesidir.Torbalıda ve Kemalpaşa da örnekleri var.Mezarlıkları ağıt yakma yeri olarak değil hayatımızda bizlere ibret olacak değerler olarak görmeliyiz.Paris gibi dünyanın seçkin kentlerinde  düzenli ve temiz mezarlıklarda ziyaretçilere her yatanın isminin, yolunun gösterildiği krokiler dağıtılıyor.Ziyaretçilerine elektrikli araçlarla ve güvenlikçilerin olduğu şekilde hizmet edildiğini görmekteyiz.Özel proje mezarlıklara bu pencereden bakmalıyız. Belediye, Mezarlıklar Müdürlüğü, Üniversite ve Meslek Odaları ortak bir İzmir Mezarlıkları Güzelleştirme ve Koruma Kooperatifi kurulmalı. Bu kurulan kooperatif, kurumlarla da birlikte bu mezarlıklarda çalışan Mermer Mezar Ustalarının da kayıtlı olduğu mezarlıklarda can güvenliğinin ve mezarlıkların mesai bittiğinde kapılarının kapandığı ve güvenlikçiler tarafından güvenliğin ve asayişin sağlandığı park gibi cennet bahçeleri haline getirmeliyiz diye belirten Sn MUTLU, bu yönde bir proje geliştirdik ve seçim öncesi Sn Tunç SOYER’e sunduk.Seçimler artık bitti.Bu teklifimizin takipçisi olacağız.Esnaf teşkilatı olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız’ şeklinde konuştu.

Mermer Mezar Ustası Yetiştirme Kursu 22 yıldır DEU Torbalı Meslek Yüksekokulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Mermerciler Odası, İzmir İnşaat Sanatkarlar Odası ile İzmir Mermerciler Derneği iş birliğiyle düzenleniyor.Çalışmaları ilgili odaların üst kuruluşuolan  İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de desteklemektedir.

Toplantıda söz alan İzmir Mermerciler Odası Başkanı Sn Tayfun GEYLAN ‘Mesleğimizi en iyi şekilde yapmak insanlarımıza kaliteli hizmeti verebilmek adına kursları düzenliyoruz.Kurslarımızda bugüne kadar 321 kişiye belge verdik.Bunların şu anda 150 si aktif olarak çalışıyor. Halkımıza vefat eden yakınlarının mezarlarını hazırlarken itinalı olmalarını, mezar yapımı için belgesi olan ustalarımızı tercih etmelerini istiyoruz.’ diye konuştu.

Seritifika alacak kursiyerlere seslenen Mermerciler Derneği Başkanı Sn Nuri KUNTEL ise;  Belge sahibi olacak ustaların işlerini en iyi şekilde yapmaları gerektiğine dikkat çekti.